Zo gaat de sportwereld om met de coronacrisis

Roan Bezemer
Social Media Marketeer

Het coronavirus houdt ook de sportwereld in zijn greep. Vrijwel alle Europese voetbalcompetities - inclusief de vaderlandse Eredivisie - liggen voor onbepaalde tijd stil, het EK voetbal is met een jaar uitgesteld, de Grand Prix van Zandvoort staat op de tocht en ook in de Verenigde Staten zijn alle grote sportcompetities volledig lamgelegd. Hoe gaan clubs en sporters eigenlijk om met de ontstane situatie? Wij deden een rondje op social media.

De Toronto Raptors proberen de periode van social distancing te veraangenamen met een dagelijks item: "How Bored Are You?". Serge Ibaka, power forward van het NBA-team, laat je daarin alles zien, tot het inruimen van zijn vaatwasser aan toe.

Onder het mom van "we moeten ons toch ergens mee vermaken" maakten de Bridgeport Sound Tigers een woordzoeker voor hun fans. Kun jij alle woorden vinden?

De admins van Willem II en Bristol City FC besloten een potje vier op een rij te spelen. Het kick and rush voetbal van de club uit de Championship was de Tricolores uiteindelijk te machtig.

Waarom niet een FIFA 20-toernooi organiseren onder alle voetbalclubs? Precies de gedachte van de social media afdeling van Leyton Orient!

In Amsterdam vonden ze het tijd om de legendarische kampioenswedstrijd tegen FC Twente van stal te halen. Ajax zond de wedstrijd integraal uit op YouTube en deed uitgebreid verslag van de hoogtepunten via Twitter.

Bij de aartsrivaal in Rotterdam werden ook oude herinneringen opgehaald onder de fans.

En dan mag Eindhoven natuurlijk niet ontbreken! PSV daagde zijn supporters uit voor een Photoshop-challenge.

De fysieke sportwereld ligt plat, maar dat houdt je niet tegen om online wél de bal te laten rollen. Bijvoorbeeld met Football Manager. Via Steam kun je nu een week, tot 25 maart, de nieuwe editie van het populaire managerspel spelen. Hoezo geen voetbal?

AZ riep zijn fans op om zoveel mogelijk thuis te werken, maar dit wel te doen in de clubkleuren van de Alkmaarse club. Fans deelden hun werkoutfit maar al te graag met AZ.

Veel sportclubs gaven gehoor aan de oproep om te hun waardering te uiten voor de mensen met vitale beroepen. Een online steuntje voor de helden die ons behouden van slechtere tijden.

Kennen jullie Cesc Fabrègas nog? De Spaanse middenvelder verdient zijn geld tegenwoordig in Monaco en zo te zien heeft hij het daar prima naar zijn zin. Of zijn buren ook zo blij met hem zijn...

Maar onze absolute favoriet op TikTok is Alphonso Davies. De linksback van Bayern München doet er alles aan om niet besmet te raken.

Doe zeep en een beetje water op je handen en houd vervolgens 20 seconden lang een bal hoog. Dat is de #StayAtHomeChallenge. Maar dat is voor veel voetballers natuurlijk veel te makkelijk, dus probeert Matthijs de Ligt het met een toiletrol.

Jos Hooiveld stond nooit bekend om zijn technische kwaliteiten, maar met een wc-rol blijkt hij verrassend goed uit de voeten te kunnen.

#houdhoogvoorhelden is het initiatief waarmee Heracles Almelo de medewerkers in de zorg een hart onder de riem steekt. Wanneer er 1.000 keer is hooggehouden, biedt de club tien kaarten aan voor medewerkers in de zorg bij een van de volgende thuiswedstrijden. Vele (oud-)spelers, fans en medewerkers hebben al meegedaan.

Hoe blijf je als wielrenner fit wanneer je niet met je teamgenoten kunt trainen? John Degenkolb zorgt voor wat extra gewicht dat hij moet voorttrekken door een karretje met daarin zijn kinderen aan zijn fiets te koppelen.

Ook de NBA doet er alles aan om het belang van het wassen van je handen en social distancing te benadrukken.

Natuurlijk moet je als topsporter ook fit blijven nu er niet getraind kan worden. We twijfelen er bij Sergio Ramos niet aan dat hij er gelijk weer staat als de competitie wordt hervat.

De eerste thuisblijfdagen zitten erop. Wat brengt de creativiteit van de sportwereld op social media ons de komende dagen/weken? Wij hopen in elk geval dat er wat meer content vanuit spelers wordt geplaatst door clubs, want dat is juist wat sportfans op dit moment willen zien. Laat iedereen dus een voorbeeld nemen aan de Toronto Raptors.

De Sportbijbel

Laten we elkaar een beetje helpen deze sportloze periode door te komen. Wat kunnen we nog wél kijken? We maakten een lijstje en doopten hem om tot de Sportbijbel. Daarin vind je de mooiste sportmomenten, -documentaires, boeken en podcasts.