Once you go black… 😉

John van Hulsen
Lead Developer

Hallo Dark Mode

Misschien heb je het al in apps op je smartphone gezien of ondersteunt je computer het: de donkere weergave.

Het is een relatief nieuw fenomeen waarbij je besturingssysteem jou als gebruiker de keuze gaat geven om in plaats van de vertrouwde lichte achtergrond met donkere tekst te kiezen voor een donker kleurenschema.

Apps als Twitter en de app van NOS hebben het al een tijdje als verborgen optie in hun app zitten, maar het zal de komende tijd een vlucht nemen; steeds meer besturingssystemen bouwen het in en dus zullen ook meer en meer apps en sites deze functionaliteit gaan bieden. En wat hebben we daar dan eigenlijk aan? Nou, bijvoorbeeld het volgende...

De voordelen

's Avonds automatisch switchen naar dark-mode zorgt er voor dat je ogen meer rust krijgen. Omdat alles om je heen donkerder is, komt je scherm in een donkere modus beter overeen met de omgeving. Bijkomend voordeel is dat er minder blauwtinten je ogen bereiken, dit is goed voor de balans tussen dag- en nachtritme en feitelijk ook beter voor je ogen.

Je kunt met de Dark Mode dus geconcentreerder werken en lezen. Foto’s en video’s die je wil zien trekken beter de aandacht en door minder kleuren te gebruiken is er minder afleiding.

Technisch gezien is er ook nog een voordeel. Wanneer het apparaat waarop je kijkt een OLED-scherm heeft, hoeven er bij een donkere websites of apps minder pixels volledig geactiveerd te worden. Dit zorgt voor een besparing van je accu. Ideaal aan het einde van de dag, wanneer je telefoon vaak al aan de lader moet.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er. Het contrast is vaak minder dan voorheen. Doordat je met donkere kleuren werkt, zal het kleurenpalet een stuk beperkter zijn. ’s Avonds bij weinig licht hoeft dat geen probleem te zijn, maar zeker overdag wanneer er veel licht om je heen is, is de donkere modus vaak niet ideaal.

Hoe kan ik Dark Mode gebruiken?

De laatste update van Windows 10 en MacOS Mojave hebben Dark Mode in zich. Steeds meer browsers gaan ermee komen waardoor het ook op het web bruikbaar gaat zijn en we websites kunnen aanpassen wanneer de bezoeker de Donkere Modus gebruikt.

Nu al te gebruiken op je desktop in:

  • Firefox, sinds versie 67 (uitgekomen in mei 2019);
  • Safari, sinds versie 12.1 (als je MacOS draait, in MacOS Mojave).

Binnenkort volgen Edge en Chrome (beide in hun volgende major-versie). Mobiel volgt en komt dit jaar nog.

Android is ermee bezig en komt met de dark mode in hun nieuwe versie (Android Q). Als je een Samsung hebt met Android 9 Pie dan kun je het via Samsung’s One UI al vinden. Gebruik dan wel Firefox for Android. Want Chrome ondersteunt het nog niet.

iOS heeft het aangekondigd voor de nieuwe release: iOS13. Dit komt in September 2019 voor iedereen beschikbaar en draait op alle iPhones ouder dan de iPhone 6. Safari zal het dan ook direct ondersteunen. 😎

Beter omgaan met je ogen. Goed plan!

Je bent geen uitzondering als je de hele dag naar een scherm kijkt. Of het nu je laptop of desktop is op je werk of je telefoon op een vrij moment van de dag. En ik zal niet de eerste zijn die zegt dat dit slecht voor je is.

Je telefoon ’s avonds of ’s nachts wegleggen, is een optie maar voor velen ondenkbaar. Dark Mode kan daarom een goede manier zijn om je ogen wat te ontlasten. Maar er zijn nog meer trucjes die je wellicht al gebruikt en anders toch eens moet bekijken.

Night Shift, Night Light of Night Time

Ieder OS noemt het anders maar het komt op hetzelfde neer. Het beperken van de blauwtinten en deze vervangen door geeltinten.

Op Android is het te vinden onder “Night Light”. iOS en MacOS hebben “Night Shift ” en moderne iPhones en iPad kennen ook nog eens de optie “True Tone” die de witbalans van je scherm afstelt op de omgeving.

Windows 10 heeft het ook: Night Time.
Mocht je geen van bovenstaande apparaten hebben. Kijk dan eens naar Flux.

En zo ziet dat eruit

Het is goed mogelijk om een bestaande website of pagina om te bouwen naar ondersteuning voor Dark Mode. Geen overbodige luxe om daar alvast bij stil te staan, want deze service wil je als bedrijf of merk natuurlijk graag aan je gebruikers bieden. Ik heb voor de gelegenheid deze pagina op TDE alvast gereed gemaakt. Als je al Dark Mode hebt op je device, zul je het reeds gezien hebben. Voor ieder ander hieronder een preview 🙂

https://www.tde.nl