Wereldrecords Kipchoge voor tienduizenden euro's over NFT-toonbank

Ruud Dankers
Creative Lead | Management

Op de allereerste Nederlandse sportveiling voor NFT’s hebben de wereldrecords op de marathon van Eliud Kipchoge ruim €30.000 opgebracht.

Onder de paraplu van Momentible, een initiatief van TDE en Handpicked Agencies, brachten we een week geleden deze historische sportmomenten van Kipchoge en de Europa Cup I-winst van PSV in 1988 op de digitale markt. Gisterenavond kregen deze momenten na een flinke biedingsoorlog een nieuwe eigenaar.

De marathon records van Kipchoge in zowel Wenen als Berlijn waren na een spannende veiling - die ook niet onopgemerkt bleef in zijn thuisland Kenia - voor bieder ‘NoHumanIsLimited’. Een username verwijzend naar een van de bekendste uitspraken van Kipchoge. De Europa Cup I-winst van PSV ging uiteindelijk voor €2.200 over de NFT-toonbank.

De opmars van NFT (non-fungible token) is niet te stuiten. Met name in de kunstwereld wordt de techniek, die gebruikt maakt van de blockchaintechnologie en crypto currency Ethereum, gebruikt om kunst te verkopen. Eigenaren krijgen het digitale bestand, maar belangrijker nog; ze worden vermeld als de enige echte eigenaar van de betreffende token. Daarmee is het handelen in NFT’s ook vaak een investering; kopers hopen dat hun NFT meer waard wordt.

‘In het geval van onze sportmomenten lijkt vooral de passie een grote rol te spelen’, zegt Head of Innovation van TDE Ruud Dankers namens Momentible. ‘Het is het best te vergelijken met het kopen van een shirt met handtekening van jouw sportheld, alleen zijn daar meer exemplaren van en deze NFT is uniek. Er is maar één exemplaar, die vaak wordt vertegenwoordigd door een artwork van het betreffende moment. Onze kopers unlocken met hun aanschaf bovendien een video van de atleet of club in kwestie waarin de authenticiteit nog eens bevestigd wordt, zo tonen we aan dat je het moment rechtstreeks overneemt van de atleet of artiest die er verantwoordelijk voor was.’

Alle items blijven beschikbaar voor verkoop, de nieuwe eigenaren kunnen zelf besluiten wat ze met eventuele nieuwe biedingen doen. Het grootste deel van de inkomsten is voor de verkopende atleet of artiest, ook bij elke volgende verkoop blijven zij meedelen. ‘Dat maakt het veilen van NFT’s extra bijzonder en een mooie inkomstenbron voor de sport. We ontwikkelen momenteel al artworks van nieuwe legendarische momenten uit de sport en ook muziek. Voor ons is de verkoop van deze eerste NFT’s voor deze duizelingwekkende bedragen het bewijs dat dit de toekomst van sportmemorabilia is. Zeker als de bekendheid van dit fenomeen zo snel blijft toenemen’, blikt Ruud tevreden terug op de eerste veilingavond.

Op Momentible.io verschijnen de komende weken meer NFT-veilingen, met naast sportieve hoogtepunten ook bijzondere momenten uit de muziek. Wil je niks missen? Volg Momentible dan op Twitter en Instagram.