Eredivisie gaat op jacht naar mooiste shirt aller tijden

Lennart Boven
Managing Partner

De Eredivisie CV heeft samen met alle clubs het Eredivisie Shirt Festival gelanceerd. Een ode aan 64 jaar Nederlandse voetbalhistorie, die start met een unieke online verkiezing, ondersteund door alle Nederlandse profclubs. Via een speciaal ontwikkeld platform kunnen fans kiezen uit ruim 1.754 voetbalshirts, gedragen door alle clubs die sinds 1956 in de eredivisie uitkwamen. Een unieke, nooit vertoonde collectie. Een feest der herkenning ook, want aan ieder shirt kleeft wel een verhaal, een herinnering of een anekdote.

Stem op je favoriete shirt
Fans kunnen tot begin mei stemmen op hun favoriete voetbalshirt, waarna iedere club zijn eigen ‘mooiste shirt ooit’ bekend maakt. Een vakjury bestaande uit Jan-Joost van Gangelen (FOX Sports), Frank Evenblij (Bureau Sport), Arno Kantelberg (Esquire), Sjoerd Mossou (AD) en Victoria Koblenko (actrice/presentatrice) kiest op 8 mei vervolgens het mooiste shirt uit de geschiedenis van de eredivisie.

Mobile first stemmodule
“Voorafgaand aan het project verklaarde ik mijn collega’s voor gek. Het namaken van zoveel shirts leek mij vrijwel onmogelijk, maar met heel veel design uurtjes is dat toch gelukt. Chapeau! Vervolgens moest er nog een stemmodule bedacht worden. We hebben gekozen voor een mobile first stemmodule, waarbij we op clubniveau de thuis- en uitshirts hebben opgesplitst. Om het stemmen makkelijk te maken zijn de shirts gesorteerd op jaartal en kunnen fans eerst een shortlist maken alvorens we hen vragen om een top drie te selecteren", zegt digital projectmanager Maikel Melis. "Omdat we veel verkeer op de website verwachten, hebben we ook aan de achterkant extra werk verzet, om zo het stemmen helemaal zonder problemen te laten verlopen. Al met al een enorm gaaf project en ik ben zéér benieuwd welk shirt uiteindelijk gaat winnen.”

De campagne is in samenwerking met Triple Double Sportmarketing en voetbalmagazine SANTOS bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd. Het Eredivisie Shirt Festival is te bekijken op www.eredivisie.nl/esf.

Eredivisie shirtbijbel
Voetbalmagazine SANTOS maakte speciaal voor de campagne de Eredivisie Shirtbijbel: een standaardwerk dat vanaf 17 april in de winkels ligt. Daarin worden de bijzondere ontwerpen, de clubkleuren, de verhalen en de anekdotes van alle clubs uitvoerig belicht. Dat zal overigens ook gebeuren via de diverse Eredivisie-en clubkanalen, FOX Sports en het AD. 8 mei wordt door de eredivisie tevens uitgeroepen tot Voetbal Shirt Vrijdag: de dag waarop iedere voetbalfan in Nederland zijn favoriete shirt draagt.