Deze gek veranderde het wielrennen voor altijd

Michiel van Looijengoed
Creative Lead | Management

Van kinds af aan ben ik een wielerliefhebber bij uitstek. Vastgekluisterd aan de radio volgde ik elke Tour etappe vanaf de Franse campings. Deze passie is nooit verdwenen. Nog steeds is er in mijn ogen niks lekkerder dan op een zondag in een trainingsbroek een hele bergetappe van begin tot nabeschouwing te beleven.

Dit weekend dwaalden mijn gedachten af naar hoe het wielrennen interessanter gemaakt kan worden. Hoe ziet de ultieme beleving voor een fanatieke volger van het wielrennen er uit met de hedendaagse beschikbare technieken? Graag neem ik jullie mee in mijn droom: de Tour de France van 2020.

Augustus 2019
Eind augustus staat er traditioneel gezien een persconferentie van de ASO gepland waarin het routeschema voor de editie van 2020 bekend wordt gemaakt. De nieuwe koersdirecteur Thomas ‘Titi” Voeckler, hij blijkt meer te kunnen dan gekke bekken trekken, opent met de woorden: “Sorry. Sorry voor het feit dat we het afgelopen decennium te conservatief zijn geweest. Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen. In 2020 gaan we het anders doen!”.

Hierna kondigt Voeckler aan dat de ASO vol in gaat zetten op innovatie om het wielrennen aantrekkelijker te maken en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Het allereerste wapenfeit: via de digitale platformen van de Tour de France kunnen liefhebbers stemmen op verschillende varianten van het etappeschema. Het schema met de meeste stemmen wordt het schema dat in 2020 door de renners zal worden afgewerkt.

3 januari 2020
Alle 16 UCI World Tour ploegen tekenen een convenant waarin afgesproken wordt dat tijdens de Tour de France van 2020 de data van de renners (o.a. hartslag en wattages) live en publiekelijk ter beschikking wordt gesteld. De ASO geeft aan dat men een plan gaat uitwerken hoe deze gegevens ter beschikking kunnen worden gesteld aan wielerfans zonder dat het wedstrijdverloop beïnvloedt wordt.

13 februari 2020
Wow, wat een verrassing! De ASO maakt bekend dat er naast de 16 ProTour ploegen en 3 ProContinentale ploegen met een wildcard een uniek 20e team deel zal nemen aan de 2020 editie. En wel het TDF E-team. Zeven atleten (om de controle vanuit het peloton te verminderen en de veiligheid te vergroten, zijn de teams kleiner gemaakt) die hun plek kunnen verdienen via een speciale meerdaagse koers binnen Zwift.

Commercieel gezien is het een bonus voor de trouwe partners van de Tour de France, die dagelijks op het tenue van het TDF E-team mogen pronken. Daarnaast bindt de ASO een aantal specifieke E-sports partners.

11 mei 2020
Wederom is het woord aan de wielerfans. Dit keer om te bepalen welke ploegen een wildcard krijgen. De ProContinentale Nederlandse BEAT Cycling Club, de eerste wielerploeg opgebouwd vanuit een clubstructuur, weet haar achterban te mobiliseren en sleept één van de wildcards in de wacht. Het nieuws wordt alleen nog maar mooier wanneer blijkt dat TDE developer Jerome Anker in de selectie van BEAT is opgenomen.

29 mei 2020
Zeven amateurrenners beleven de dag van hun leven. Vandaag horen ze namelijk dat zij via Zwift een plek hebben bemachtigd in het TDF E-team. Het bonte gezelschap bestaat onder andere uit een 19-jarige Nederlander, een 39-jarige Argentijn en een 23-jarige Rwandees. Gezien de enorme wattages die zij hebben laten zien tijdens de wedstrijden op Zwift kan ik niet wachten om ze in actie te zien tijdens de Tour!

14 juni 2020
Tijdens de derde etappe van de Dauphine Libere kunnen wielerliefhebbers hun hart ophalen. Gedurende de beklimming van de Mont Ventoux is er een live stream beschikbaar waarmee je kunt schakelen tussen alle renners in het peloton. Elke helm is namelijk van een minuscule camera voorzien. Ik kies er voor om Steven Kruijswijk van Team LottoNL-Jumbo te volgen tijdens de klim. In eerste instantie moet hij de favorieten laten gaan en lijkt het dat hij nog niet klaar is voor de Tour. Via de persoonlijke camera zien we hem beetje bij beetje dichterbij komen en uiteindelijk eindigt hij net achter een groepje met Froome, Dumoulin en Aru.

Na de etappe kondigt de ASO aan dat dit de nieuwe standaard is en dat tijdens de Tour alle etappes op deze manier te volgen zijn. Wel moet je hiervoor de Tour de France app downloaden en een account aanmaken. De content is gratis beschikbaar wanneer je meer vertelt over jezelf als consument. Informatie die voor de ASO waarde toevoegt richting adverteerders. Wanneer je hier niet voor kiest, betaal je €0,99 per etappe.

2 juli 2020
De ASO heeft groots nieuws. De test met de camera’s tijdens de Dauphine Libere is dermate goed ontvangen, dat men besloten heeft een stap verder te gaan. Alle renners worden voorzien van een 360 graden camera. Via een partnership met Samsung kunnen wielerfans tegen een aantrekkelijk tarief een VR bril aanschaffen waarmee vanaf elke renner 360 graden in de rondte gekeken kan worden!

11 juli 2020
Le Grand Depart in Amsterdam! Nederland blijkt in de stemming voor het routeschema een betrokken wielerland te zijn. We starten met een ploegentijdrit door het centrum van onze hoofdstad. Als extraatje mogen we ook meegenieten van de communicatie via de oortjes, zoals we dit ook vanuit de Formule 1 kennen. Geweldig om de ongekende passie van ploegleider Davide Bramati van de Quick-Step ploeg te horen tijdens de ploegentijdrit! Om te voorkomen dat er door de renners misbruik wordt gemaakt van de getoonde wattages en hartslagen, is het voor ploegleiders niet toegestaan om hierover te spreken via de oortjes of wanneer rijders naar de ploegleiderswagen komen. Een speciaal team van de ASO ziet hierop toe.

27 juli 2020
Het is vandaag de tweede rustdag tijdens de Tour. Naast journalisten kunnen ook wielerfans vragen stellen via de Tour de France app tijdens de traditionele persconferenties. Ik besluit een poging te wagen en de altijd sympathieke Tom Dumoulin van de volgende vraag te voorzien: “Wat is het vreemdste wat je ooit hebt meegemaakt met een kamergenoot?”. Tot mijn verbazing wordt de vraag ook daadwerkelijk aan Tom gesteld tijdens de persconferentie, die in lachen uitbarst omdat hij duidelijk een verhaal voor ogen heeft. Na wat gesmoes met de perschef van Team Sunweb besluit hij het verhaal te vertellen. Zonder te veel in details te treden, vertelt Tom met een guitige glimlach dat één van zijn kamergenoten allebei de ronde missen zover had gekregen om nog een extra huldiging in de hotelkamer te geven. Gevolg was wel dat hij eenzaam in het restaurant gezeten had, totdat hij een seintje had gekregen dat hij weer op de kamer kon komen. De journalisten genieten met volle teugen van het verhaal en zelf ben ik door het dolle heen dat we als fans weer een stapje dichterbij de renners zijn.

Aan het einde van de dag komt de ASO ook nog met een nieuwtje voor de laatste week van de Tour. Ook de ploegleiderswagens en de teambussen worden van camera’s voorzien. Dat wordt smullen van de emoties van de ploegleiders en andere teamleden!

30 juli 2020
Vandaag staat een finish op L’Alpe d’Huez op het programma, de Nederlandse berg. De “Condor van Varsseveld” Robert Gesink Twittert ’s ochtends “Quotering Robert Gesink: 1:60. Deze rit stond toch echt aangekruist in mijn agenda!#inzettenmaar #gesinktime”. In 2019 is eindelijk de online gokmarkt open gegaan in Nederland, dus ik waag een gokje via Unibet.

‘s Middags zit ik op het puntje van mijn stoel wanneer de 34-jarige Varssevelder zich in de kopgroep bevindt met 3 anderen. Aangekomen op L’Alpe d’Huez zet ik mijn VR bril op en schakel in op de camera van Gesink. Meteen bij het begin van de klim versnelt Gesink! Ik kijk achterom met mijn VR bril en zie dat de 3 andere mannen niet kunnen volgen. Mooi! Bocht na bocht knalt Gesink omhoog en ik zie aan zijn wattages en hartslag dat hij zichzelf niet aan het opblazen is. Bij elke bocht kijk ik even naar links om te kijken hoe het met de achtervolgers staat.

In bocht 16, de Joop Zoetemelk bocht, zie ik de talentvolle Steff Cras van Katusha dichterbij komen. Aangezien ik deze jongen niet zo goed ken, vraag ik aan mijn HomePod wat de resultaten waren van deze jongen dit seizoen. Het is geruststellend om te horen dat hij bergop nog niet heel veel klaargespeeld heeft. Uiteindelijk blijkt hij dan ook niet in staat om Gesink bij te halen en eindigt dan ook als 2e achter onze landgenoot. Wat een resultaat! Tijdens de finish schakel ik snel over naar de ploegleiderswagen van Team LottoNL-Jumbo. Ploegleider Bram Tankink is door het dolle heen, heerlijk om te zien. En niet onbelangrijk, ik ben 3 x €60 rijker. Ka-ching!

2 augustus 2020
Na 22 dagen wielerspektakel blijkt Tom Dumoulin met een fenomenale laatste tijdrit degene te zijn die een einde maakt aan de hegemonie van Chris Froome (6x Tourwinst in 7 jaar!) met een miniem verschil van 23 seconden. Stel je voor als het publiek voor een parcours met 1 bergetappe extra had gekozen!?

Waar in 1998 de editie van deze tour de bijnaam Tour du Dopage kreeg, spreekt journalist Thijs Zonneveld over de Tour de Technique. Eindelijk worden bestaande technieken benut om deze heroïsche sport het podium te geven die het verdient!

Ik word wakker met een glimlach op mijn gezicht. Door mijn hoofd spookt de zin “because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do“. Het is hopen op die ene ‘gek’ binnen de ASO...

Foto's:
- NU.nl
- Factormedia
- Zwift