KNVB

Zo legden we de basis voor nieuw succes van de KNVB Oranje-app.

KNVB

Een begrip in Nederland als grootste sportbond met ruim 1,2 miljoen leden.

www.knvb.nl

Bewezen
diensten

  • Strategie & Creatie
  • Digital design
  • Appdevelopment

Project
deliverables

- Migratie app
- Concept & strategie
- UX & digital app design
- Native iOS & Android app

De voorbereiding

Een nieuwe app ontwikkelen voor het Nederlands elftal en de OranjeLeeuwinnen vraagt om een strakke voorbereiding. De KNVB vroeg ons niet alleen een nieuwe app te ontwikkelen, de toenmalige app moest eerst worden overgenomen. Het was zaak om de gehele technische infrastructuur van de app te migreren zonder dat de gebruiker daar iets van zou merken. Maar natuurlijk 🧙🏼‍♂️!

Deze klus hebben we samen met onze collega's van E-sites geklaard. Na een aantal technische gesprekken, het opstellen van een uitgebreid migratie- en testplan is alles overgezet, zonder dat de gebruiker hier ook maar iets van heeft gemerkt. Een migratie volgens het boekje, zo zien we het graag.

Ondertussen deden we het volgende voor de gloednieuwe KNVB Oranje-app...
👇🏻️

Het trainingskamp

Nadat de app eenmaal gemigreerd was, kon het design proces van de nieuwe app beginnen. Na meerdere brainstormsessies, waarin we samen met de KNVB nadachten over de functionaliteiten en doelstellingen van de nieuwe app, zijn onze digital designers aan de slag gegaan. Allereerst tekenden ze wireframes om te toetsen bij gebruikers en deze vervolgens om te zetten naar de huisstijl van de KNVB. In het design hebben we een centrale rol gegeven aan de wedstrijdtijdlijn; gebruikers kunnen door de voorgaande en aankomende wedstrijden swipen om zo de berichtgeving rond die wedstrijden direct te zien. Dat zorgt voor overzicht en neemt gebruikers mee in de beleving rond wedstrijden van het Nederlands Elftal en de OranjeLeewinnen.

Het app development proces was een uitdagende klus (daar houden we van 💪🏻) vanwege de vele koppelingen in de app. Zo gebruiken we Gracenote om de wedstrijden van alle statistieken te voorzien en Google Firebase om direct een pushnotificatie te versturen, bijvoorbeeld wanneer Oranje gescoord heeft. Koppelingen met de social media kanalen (Facebook, Instagram & Twitter) van de KNVB zorgen ervoor dat de wedstrijdtijdlijn gevuld kan worden met relevante content.

Daarnaast stelt het CMS de KNVB in staat om de wedstrijdtijdlijn geheel naar eigen inzicht te vullen. Door gebruik te maken van verschillende 'cards' in de tijdlijn kan zowel de wedstrijdbezoeker als de fan die thuis kijkt optimaal worden voorzien van de juiste informatie.

Het debuut

Tijdens de EK-kwalificatie wedstrijd tussen Nederland & Wit-Rusland was het dan eindelijk zover; de app ging live! De gebruikers werden voorafgaand, tijdens en na de wedstrijd via de app op de hoogte gehouden over alles wat je als Oranje fan moet weten. Tijdens de wedstrijd even opzoeken hoe het Nederlands Elftal ervoor staat in de poule? Geen probleem, alle informatie is in de app verwerkt. Of kijk jij alvast vooruit naar de volgende wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen? Ook dat is mogelijk in de app.

Het Nederlands elftal won deze wedstrijd met 4-0 en zowel de kwalificatie als de lancering van de app beleefde een vliegende start!

De nabeschouwing

Inmiddels worden tienduizenden Oranje fans via de app (klik hier voor iOS of Android) op de hoogte gehouden van de wedstrijden van het Nederlands elftal en de OranjeLeeuwinnen. De centrale tijdlijn wordt voorafgaand aan wedstrijden druk bezocht en het CMS wordt gevuld met gave en gevarieerde content.

Een ijzersterk fundament is nu gelegd om samen met de KNVB op verder te bouwen, een fantastisch platform bovendien om middels de inzet van de nieuwste mobiele technologie fans tot in hun handpalm te bereiken.

Teun
Habes

Digital Sportmarketeer
teun@tde.nl

Als Oranjefan is het natuurlijk fantastisch om te mogen bijdragen aan de app van het Nederlands elftal en de OranjeLeeuwinnen. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze app een hele mooie stap hebben gezet. Samen met de KNVB zullen we blijven doorontwikkelen en op jacht gaan naar nieuwe successen. Zowel op het digitale speelveld als hopelijk op het echte veld 😉

Check it out!

Bekijk ook...